“Jeg er ikke interessert i mer enn vennskap, så nei takk til date” – et oppgjør med kravet om avstandsforelskelse

Dette er et blogginnlegg i bloggserien “Jakten på kjærligheten” (følg lenken for å se oversikten).

“One cannot know what a man really is by the end of a fortnight”, said Mr. Bennett

Jane Austen, boka “Stolthet og fordom”

Menn har lett for å falle for damer på avstand basert på utseendet, mens damer oftere faller for personlighet og trygghet. Slikt erfarer man bare ved å komme nærme noen.

Mange i dag takker nei til date og generelt det å møte (nylig) bekjente på tomannshånd.[2] Det er for det meste menn som ber ut. Vi opplever at damer takker nei før hun har blitt noe særlig kjent med oss fordi hun “ikke er interessert i mer enn vennskap”. Jeg forstår dem som at de mangler tilstrekkelig romantisk interesse, mangler forelskelse, eller er såpass usikre på hvor interessert de er at de velger den mest komfortable og minst skumle løsningen: å avslå. 

De siste årene har jeg bedt ut ca. 15 damer per år og  fått ja fra 2-3 av dem. Svaret i tittelen er en gjenganger.

Alle damer jeg har pratet med om temaet, forteller meg at de faller for menn som gir dem følelsen av trygghet og har en god personlighet. Det samme sier dating-eksperter[1].1 Ikke bare vekkes de romantiske følelsene av å føle seg trygg, men de fleste damer ser også bevisst etter trygghet og god personlighet [2].2 Derfor undrer jeg over hvorfor damer som oftest takker nei til date og tilsvarende initiativer [2]. Hvordan ellers skal de erfare hvordan mannen er, hans personlig og om han er trygg og pålitelighet, uten å bruke kvalitetstid med ham som venner FØR de er romantisk interessert i ham? Skal de erfare og finne det ut bare ved å mingle på fest og kirkekaffe og andre upersonlige sosial arenaer? (Dating er ikke eneste måten å bli godt kjent og erfare trygghet, men en god måte å møtes som er lettere å få til enn å vente på de rette, større arenaer.)

For å falle for ham, må de date ham, men for å date, krever de å ha falt for ham.

Det blir et “høna eller egget” dilemma. Det blir catch 22.

Paulus ville kanskje skrevet det sånn: Hvordan kan de få romantiske følelser hvis de ikke erfarer mannens trygghet og blir godt kjent med hans personlighet?
Og hvordan kan de erfare dette og bli godt kjent med ham uten at de tilbringer kvalitetstid sammen?
Og hvordan kan de tilbringe kvalitetstid sammen hvis de ikke takker ja til date eller tilsvarende invitasjoner?
Og hvordan kan de takke ja til date hvis han aldri spør dem ut?

Merk: her setter jeg ting på spissen. Realiteten er mer sammensatt. Det er viktig å påpeke at damer også kan få romantiske følelser før de har blitt ordentlig kjent med menn. Damer tiltrekkes av selvsikkerhet [6], status [7,8], utseende [9] og andre egenskaper som er synlige på overflaten og på avstand. Det bare forekommer sjeldnere og mindre intenst enn for menn [4]. Og menn kan absolutt også få romantiske følelser for venninner over tid.

Tillit og trygghet bygges ved å erfare den andres pålitelighet, men det erfarer man bare hvis man først gir den andre tillit og slipper hverandre innpå, litt etter litt.

Eksponeringseffekten er også en velkjent kilde til romantiske følelser, for både menn og damer, ifølge psykologer. “Dess oftere man sees, dess større er sjansen for at det oppstår attraksjon.”[3] (Man vurderer kanskje også oftere de personer man møter ofte, ved å påminnes at de er mulige kandidater.)

Jeg forstår det som at mange damer har vanskelig for å finne menn de er romantisk interessert i (tilbake), ettersom de avslår date-invitasjoner så ofte.  Et mål med denne teksten er å inspirere alle, menn og kvinner, til å reflektere over seg selv: hva vekker romantiske følelser i deg? Og hvordan kan du legge til rette for at du kan få slike følelser for en god venn og kjæreste-emne? Hvordan kan du erfare hvorvidt mannen/dama er god og pålitelig? (I denne teksten fokuserer jeg på noe som er mest aktuelt for damer, og dermed hva flere damer kanskje bør forbedre seg på. Mennene skal jeg utfordre i et annet blogginnlegg.)

Det kan ta tid og nærhet å erfare trygghet og personlighet som vekker romantiske følelser. En av mine eks-kjærester var først ikke romantisk interessert i meg og takket nei til å gå på date med meg, men ble gradvis romantisk interessert (åpen for noe romantisk) gjennom å erfare meg på dansegulvet. Noen år senere ble vi sammen. Da fortalte hun hvorfor hun hadde blitt interessert: hun hadde erfart at jeg bl.a. var trygg å danse med og inkluderende. Det var tiltrekkende. Dette eksempelet demonstrerer at damer kan trenge å erfare personligheten og tryggheten for å bli tiltrukket, hvilket bare var mulig ved at vi to fikk kvalitetstid sammen.

“men fall in love faster than women”[5]

En psykologistudie (spørreundersøkelse og statistisk analyse) fant ut at menn opplever kjærlighet ved første blikk betydelig oftere enn damer.[4] Begge kjønn rapporterte forøvrig å ha blitt forelsket like mange ganger i løpet av sitt liv, når man tok høyde for bl.a. alder.

Det gir mening at damer typisk bruker lengre tid på å falle for menn enn motsatt. Damer flest faller angivelig for personlighet og trygghet, mens menn flest faller for utseende [6, 8].

Som sagt i første blogginnlegg i denne serien: Jeg synes begge kjønn bør gå på date dersom møter minimum vennematerial, i tilfelle følelser kan blomstre frem. (Og ikke være så skvetne dersom den andre viser deg mer romantisk interesse – kanskje endatil forelska – enn du er tilbake.) Man kan jo uansett få en hyggelig tid sammen og kanskje en venn. Kanskje er det særlig aktuelt å gå på date med en/ei som har romantiske følelser for deg? Da står jo en av dere allerede på holdeplassen og venter.

True that he’s no prince charming, but there’s something in him that I simply didn’t see.

synger Belle i “Beauty and the beast” (filmen 2017)

Uten kvalitetstid sammen, sitter damer og menn nødvendigvis igjen med å bedømme hverandre på et mer overfladisk grunnlag. Utseende, selvsikkerhet og status er slikt man kan se på avstand. De fleste damer jeg kjenner, ser etter kjernekarer, så hvorfor takker de nei til å bli kjent med denne kjernen?


1 Jeg lette og lette i to arbeidsdager etter forskningsartikler med statistikk over hvorvidt det å føle seg trygg hos en mann, er tiltrekkende (vekker romantiske følelser i damer). Jeg fant verken eksperimenter eller spørreundersøkelser som besvarte dette. Kanskje fant jeg det ikke fordi det er så selvsagt. Tryggheten er så selvsagt at det brukes som grunnlag i evolusjonspsykologiens hypoteser for å teoretisk forklare hvorfor damer tiltrekkes andre egenskaper, slik som selvsikre menn med (sosial og økonomisk) status.[TODO kilderef Gottman og Norske psykolog artiklene.]

2 En viktig distinksjon: Hva vi ser etter er ikke nødvendigvis hva vi faller for, får følelser for.  Vi kan ikke bestemme oss for å bli forelsket i noen eller i noe, kan vi? Vi bare blir det. Vi kan ikke noe for det. Det er forskjell på å vektlegge for eksempel utseende når man ser etter en romantisk partner og å lett bli forelsket i noen pga. utseende/bli forelsket i utseendet. Hva vekker romantiske følelser i deg vs. hva ser du etter i en romantisk partner?

3 Håper det retoriske spørsmålet gir inspirasjon til ettertanke. Det kan forøvrig være mange grunner til at man takker nei til date, hvilket jeg prøver å besvare i “Hvorfor dater vi for sjelden?


[1] “Dette avslører hvor tiltrekkende du er:- Damer trenger ikke se denne mannen for å skjønne at han er attraktiv“, Kjersti Westeng intervjuer Aferdsbiolog Jens Andreas Huseby og de andre ekspergenri Gift ved første blikk tv-programmet, 21.04.20

[2] Filadelfias dating-spørrundersøkelse, “Kartlegging  av  datingkulturen i Filadelfiakirken – Funn  fra  spørreundersøkelsen”, 2018

[3] “Derfor blir du tiltrukket av noen: – Skjer utenfor vår vilje“, Et intervju med adferdsbiolog Jens Andreas Huseby, og Marius Stavang ved Institutt for psykologisk rådgivning (som hjelper både single og par), skrevet av Kjersti Westeng, 12.04.20, Nettavisen

[4] “Predictors of How Often and When People Fall in Love”, Andrew Galperin, Martie G. Haselton, January 2010, Evolutionary Psychology 8(1):5-28

[5]  How Long Does It Take To Fall In Love? Relationship Experts Explain (womenshealthmag.com),  1. nov 2022. Journalister: Jessica Migala, Josey Murray og Addison Aloian. Ekspertene som intervjues: Shelley Sommerfeldt (PsyD, clinical psychologist, relationship coach), Lisa B. Schwartz (PhD, psychotherapist and AASECT-certified sex therapist), Loretta G. Breuning (PhD, professor emerita at California State University). Artikkelen henviser bl.a. til [4]

[6] “Mikael (22) følte han måtte spille en karakter for å bli likt av jenter“, Andrine Sverdrup Wennemo (Journalist) intervjuer bl.a. psykolog Marius Stavang som forsker på single og dating, NRK Innlandet, 21. feb. 2023

[7] “Jordan Peterson: Things Nice Guys Should Know to Attract Women” Et utdrag fra Jordan Petersons psykologiforelesning på Youtube publisert av kanalen Essential Truth, 4. feb. 2018. Innledende spørsmål: “How do men and women vary in how they evaluate mates?

[8] “Slik velger vi oss kjæreste – og bevarer forholdet”, Trude H. Moe intervjuer Catharina E. A. Wang (professor i psykologi, UiT) og Jørgen Sundby (psykologspesialist, UiT), UiT.no/nyheter, oppdatert sist i 08. april 2021.

[9] “What Leads to Romantic Attraction: Similarity, Reciprocity, Security, or Beauty? Evidence From a Speed-Dating Study“, Shanhong Luo, Guangjian Zhang, Journal of Personality, 1. july 2009

2 thoughts on ““Jeg er ikke interessert i mer enn vennskap, så nei takk til date” – et oppgjør med kravet om avstandsforelskelse

Leave a comment