Bokomtale og sammendrag: “Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold” av samlivsforsker Gottman

“man trenger ikke å ha et perfekt forhold for å lykkes med kjærligheten. Nøkkelen er å vite hvordan man kan finne hverandres [emosjonelle] bølgelengde og gjøre vennskap til hovedmål.”

Endelig har vi fått ordentlig forskning på ekteskap, ikke bare manges synsing utifra deres få erfaringer av egne suksessfulle eller mislykkede ekteskap. Her gjøres forskningen med reproduserbar metode og med testing av treffsikkerheten.

Samlivsforsker John Gottman og hans forskningsteam har forsket i 40 år på tusenvis av par. De har funnet ut (og kan vise til reproduserbare resultater) at hemmeligheten bak et lykkelig og varig parforhold er et nært og godt vennskap. Dette skriver han om i populærvitenskapsboka “Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold” (på engelsk: “The seven principles that makes marriage work”). Denne forskningen har revolusjonert parterapi. Gottman instituttet kan også vise til en kraftig forbedring av forskningsmetoden1 på parforhold sammenlignet med for 40 år siden, da parforhold stort sett ble studert gjennom selvrapporteringen (spørreundersøkelser).

Gottman og forskningsteamet fant en:

  1. Diagnoseringsmetode som kan forutsi hvorvidt et ektepar nærmer seg skilsmisse før de vurderer det selv. De har funnet oppførsler og fysikalsk målbare kroppstilstander (puls og stresshormoner) som gjør at de kan predikere skilsmisse innen få år hos alle par, inkludert nygifte, med 91 % treffsikkerhet bare ved å ha hørt, sett og målt paret snakke om en uenighet (krangle?) i 15 minutter.
  2. Behandlingsmetode for å forebygge eller reparere parforhold, og forhindre skilsmisse, ved å bringe mer lykke inn i parforholdet. Nøkkelen ligger i et godt, dypt vennskap, som Gottman utdyper med sju prinsipper. De sju prinsippene kan lære oss alle hvordan man tar vare på og styrker nære vennskap.

Behandlingsmetoden har vist betydelig forbedring av suksessraten til parterapi i forhold til den parterapimetoden som har vært vanligst de siste 40 år eller mer. I de neste to kapitlene kan du lese et sammendrag av diagnostiseringsmetoden og behandlingsmetoden, men først:

Hvorfor bør du lese boka? Bør du lese boka hvis du ikke har kjæreste eller jobber som parterapeut? Er boka bare for de som har kjæreste eller jobber som parterapeut?

Dette er ei bok som gir håp: håp til den som vil finne, bevare, styrke eller reparere kjærligheten i et parforhold.

Ved å kjenne til hva som må til for å få et lykkelig, varig parforhold, kan man som singel forberede seg mentalt og forbedre seg ved å bygge egen karakter inntil den dagen man finner noen å dele livet med.

Boka er også for deg som ønsker å lære mer om nære vennskap og hvordan styrke dem.

Dersom du har vokst opp med foreldre eller nære som har skilt seg og dette har skremt deg slik at du har vanskelig å binde deg til noen og selv få en kjæreste i frykt for å havne i samme bruddet, ser jeg for meg at dette er ei bok som kan hjelpe deg. Jeg tenker at det er viktig å finne ut hva som er faktiske tegn på et ulykkelig parforhold på randen til skilsmisse, og hva som bare er krangling i et lykkelig parforhold. “Jeg vil ikke havne i samme skilsmisse, for jeg vet hvor mye det smerter, og når de som så så perfekt ut for hverandre, kunne skille seg, hvordan kan jeg noen gang føle meg trygg på at jeg ikke ender opp med skilsmisse og et tungt brudd?” Gjelder dette deg, håper jeg du leser boka, for da tror jeg at du kan bli tryggere på hva du skal se etter hos deg selv og den andre tidlig i forholdet, og underveis. (Men det er bare mine lekmannstanker.)

Boka er også aktuell for deg som ønsker å få deg kjæreste, men har for høye kriterier til “den rette” til å klare å gi noen en sjanse. Her får du kanskje noen innblikk i hva som bør være minstekravet ditt, og at du trygt kan senke kravene dine ned dit, for dette minstekravet kommer til å garantere deg et lykkelig, varig samliv. Alt ekstra er bare bonus.

Denne boka er også for deg som bor i kollektiv med noen (og særlig hvis det er nære venner) eller jevnlig møter noen der hverdagslige konflikter kan oppstå. Her lærer du om å ta opp vanskelige tema og konflikter på en god og bærekraftig måte, du vet: oppvasken som står igjen på kjøkkenet osv. Du får lære hemmeligheten bak et lykkelig kollektiv og lykkelig vennskap.

Dette er også boka for deg som ønsker å lære mer om og bli flinkere til å håndtere konflikter især med dine nære relasjoner (familie, venner, kjæreste, men også kolleger og bekjente). Ved å forstå hvordan andre og du selv har det i krangler og hva som er viktig for trivsel i konflikter, kan du forbedre deg. Her kan du lese mer om hva jeg lærte av boka om konflikthåndtering. Merk at boka ikke er forbeholdt parforhold. Selv ser jeg nytten av boka i nær familie og generelt i diskusjon med venner og bekjente.

Som du ser er ikke boka forbeholdt kjærester og gifte. Den er minst like nyttig for de single, for vennene, ja for de av dere som står i relasjoner (men det gjelder vel bare et fåtall av dere 😛 ?!).


1 Boka er en fryd å lese som forsker fordi den gir innblikk i et imponerende forskningsarbeid, med reproduserbare tester og teorier, en viss grad av objektivitet (“big brother”-observasjon og pulsmålinger versus spørreundersøkelser og selvrapportering), og fordi matematikk og spillteori brukes for å beskrive samtaleflyt og tillitsnivået hos paret. (Ta det med ro: ingen matematikk presenteres i denne boka, men for den nysgjerrige, finnes det publiserte artikler å lese og TED-talk med mer snacks.)

3 thoughts on “Bokomtale og sammendrag: “Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold” av samlivsforsker Gottman

Leave a comment